Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΣΤΗΔΩΝ

15/6/2002
Μακαριότατε, την ευχή σας!
Άκουσα την περασμένη Κυριακή την ομιλία σας, και συγκράτησα τα λόγια (καταγγελία) σας για τους «εσωτερικούς εχθρούς της Εκκλησίας μας». Μου θύμισαν κάτι λόγια και σχέδια κάποιων αιρετικών που τους άκουσα κατά τύχη προ 15ετίας, να συζητούν και να λένε: «Δεν μπορούμε να πολεμάμε αποτελεσματικά από έξω την Ορθοδοξία. Πρέπει να μπούμε μέσα, ως παπάδες, επίσκοποι, αρχιεπίσκοποι και πατριάρχες, για να την αποτελειώσουμε!..».
Και αν αυτό το μασκάρεμα δεν έχει επιτευχθεί στις μέρες μας, ίσως και να μη χρειάζεται, όταν πολλοί «δικοί μας» εργάζονται το ίδιο εκθεμελιωτικά, από μέσα! Και τα κακά μαντάτα είναι πολλά: Είναι η στάση της περασμένης εκκλησιαστικής κατάστασης να χειροτονεί δεσπότες (για πείσμα έλεγαν) ακόμα και όσους τους κατηγορούνταν για σοβαρά ηθικά παραπτώματα!.. Έτσι, τους είχαν και στο χέρι, και τους υπέτασσαν πλήρως και δια παντός... Κακά μαντάτα είναι και η στάση μητροπολίτη με όλο το βίο και την πολιτεία του, και με τη συνέντευξη του σε πορνοπεριοδικό. Είναι και η στάση του Οικ. Πατριάρχη ο οποίος για να σταθεί στο Θρόνο του, γυρίζει τον κόσμο και ξεπουλάει όσο -όσο την Ορθοδοξία. Κακά μαντάτα είναι και ο άξιος αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος (άξιος από την ανάποδη στην συγκεκριμένη περίπτωση), ο οποίος πρόσφατα συνόδευε τον κ. Βαρθολομαίο στην συμπροσευχή με τους παπικούς και στην πολιτικάντικη ομιλία του (στα Ελληνικά και στα Ιταλικά), κατά την οποίαν είπε ότι αφού όλοι σε ένα Θεό προσευχόμαστε, άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις εκκλησιαστικές μας σχέσεις. Άξιος (από την ανάποδη και αυτός στην συγκεκριμένη περίπτωση), και ο Δημητριάδος, που θα υποδεχθεί έναν τέτοιο Πατριάρχη στο Βόλο.
Τα συνδυάζω όλα αυτά, με ένα άλλο θέμα: Άκουσα χτες, στην εκπομπή της κ. Παναγιωταρέα, τον εκπρόσωπο του Μακαριότατου, και τον επικοινονιολόγο του μαζί, να κατηγορούν τον κ. Νικόδημο (τον Αττικής και Μεγαρίδος), ως σκανδαλοποιό και ως χειρότερο και από τον κατηγορούμενο (αν αληθεύουν οι κατηγορίες) για ομοφυλοφιλία κ. Παντελεήμονα (τον νυν Αττικής). Τον κατηγορούσαν (τον κ. Νικόδημο), αυτόν και μόνον αυτόν, ακόμα και αν αληθεύουν οι κατηγορίες του (συνοδευόμενες με «666 κασέτες») για τον κ. Παντελεήμονα! Τους άκουσα να λένε ότι και οι αρχιερείς είναι άνθρωποι, και ότι στο κάτω - κάτω, η προσωπική τους ζωή δεν πρέπει να δημοσιοποιείται ούτε και να διαταράσσεται από τοιούτου είδους καταγγελίες. Και ο κ. Χριστόδουλος είχε τις προάλλες δηλώσει για τον φίλο του κ. Παντελεήμονα σχετικά με τις αποκαλύψεις εις βάρος του: «ας πρόσεχε!». Δηλαδή τι; Να μην κάνει ό,τι τον κατηγορούσαν, ή να πρόσεχε να μην τον πιάσουν (τα μαγνητόφωνα); Έτσι, τα λόγια του Αρχιεπισκόπου (για εχθρούς της Εκκλησίας), τα έσβησε μια πιο δυνατή, πιο αληθινή φωνή, από το παρελθόν, από τα νεανικά μου χρόνια (δεκαετία '60). Η φωνή του πατρός Αυγουστίνου Καντιώτη, ιεροκήρυκα τότε της αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η φωνή του, ως φωνή υδάτων πολλών, ηχεί ακόμα στα αυτιά μου, και εύχομαι να φτάσει και στα ώτα της εκκλησιαστικής μας ηγεσίας: «δεν θα επιτρέψουμε την Εκκλησία μας να την κάνουν εκκλησία των Πούσ..δων, των Πούσ..δων, των Πούσ..δων!».
Π. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΥ
16. 6. 02
Αγαπητέ κ. Μιχαλόπουλε,
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία ή και την απογοήτευσή σας δι΄ όσα επ εσχάτων συμβαίνουν στο χώρο γενικά της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω, για τον καθησυχασμό της συνειδήσεως σας, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος παραμένει πιστή στα ορθόδοξα δόγματα και μάχεται υπέρ αυτών στα διορθόδοξα και διαχριστιανικά βήματα.
Επίσης θέλω να σας διαβεβαιώσω για τις ευαισθησίες που και εγώ έχω σε ό,τι αφορά τα σκάνδαλα. Η Εκκλησία γνωρίζει πώς να ενεργεί, πάντοτε σύμφωνα με τους ι. Κανόνες, αλλά και τους νόμους του κράτους. Δεν σπεύδει ποτέ να ενεργήσει χωρίς να έχει στα χέρια της βεβαιωμένα στοιχεία. Ανεύθυνες φήμες και ανεπιβεβαίωτες, ή δημοσιεύματα του Τύπου που πιέζουν, δεν πρέπει να μας παρασύρουν. Ένας επίσκοπος της Εκκλησίας όταν κατηγορείται, συνιστά μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Η υπεύθυνη συνείδησή μας θλίβεται όταν ξεσπά ένα σκάνδαλο, προβληματίζεται και δρα. Δρα με επίγνωση της ευθύνης της.
Δεν ευχαριστούμαι όταν οι άνθρωποι σκανδαλίζονται. Δεν αμνηστεύω τους σκανδαλοποιούς. Αλλά αν αδικήσουμε κάποιον αθώον, δεν θα έχουμε εγκληματήσει; Παρακαλώ λοιπόν να έχετε υπομονή και να προσεύχεστε. Μη αμφιβάλετε ότι η Εκκλησία πράττει απ΄ αρχής το καθήκον Της.
Την δήλωση του π. Αυγουστίνου προσυπογράφω εκθύμως.
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
http://board.pathfinder.gr/Religion_Beliefs/Oganisations/thread.html?thr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όπως λένε και συγγενικοί μου κύκλοι η πουστια είναι θέμα DNA.Απο πότε φταίει το DNA που μερικοι ξύνονται και εγω δεν το εχω καταλάβει.Μήπως τελικά εμεις που καναμε Οικογενειες δεν εχουμε σωστο DNA;Kάτι τετοιο προβάλει η τηλεόραση καθως επίσης εχει ακουστει και στην Ιερά Σύνοδο απο στόμα Κληρικού ότι δηλαδή το ράσο κάνει μερικούς επιρεπής.Και που είσαι ακόμα....

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ο Καντιώτης φταίει Αντώνιε! Ο Καντιώτης, που τα έκανε όλα μισά! Μισό, και, τον αγώνα του κατά της ομοφυλοφιλίας!

Είπε «όχι» μόνο στους πούστηδες παπάδες, στους «από κάτω» ομοφυλόφιλους δηλαδή!

Και ξέχασε ο αγαθός γέροντας, να πει το ίδιο «όχι», και, για τους «από πάνω» τοιούτους… Στους… πώς τους λένε μωρέ; Να: κάτι σαν τον Παντελεήμονα, να πούμε!

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ο Καντιώτης φταίει Αντώνιε! Ο Καντιώτης, που τα έκανε όλα μισά!

http://xairete.blogspot.com/2010/08/blog-post_2812.html